Meh nak blanja satu resepi kuih tradisional sbg tanda keahlian hi hi
LEPAT LIAT PULUT
1 cawan air panas
1 cawan gula merah (blh tambah klu nak manis)
1 cawan santan
Sedikit garam
Tepung pulut secukupnya
*daun pisang - dipotong- layur-sapu minyak
1 cawan gula merah (blh tambah klu nak manis)
1 cawan santan
Sedikit garam
Tepung pulut secukupnya
*daun pisang - dipotong- layur-sapu minyak
Cara membuatnya
1- satukan air panas dan gula merah..kacau hingga gula larut...
1- satukan air panas dan gula merah..kacau hingga gula larut...
2-masukkan garam dan santan ,kacau sebati..
3- masukkan tepung sikit2 sambil adun hingga dapat doh yg di sukai samada keras atau cair/lembik
Doh keras tu xla keras sgt..kira2 lembut sikit dr nak buat onde2
Doh lembik tu agak2 jgn sampai meleleh je.. susah nak bungkus klu cair sgt
Doh keras tu xla keras sgt..kira2 lembut sikit dr nak buat onde2
Doh lembik tu agak2 jgn sampai meleleh je.. susah nak bungkus klu cair sgt
4- ambil adunan...letak dlm daun pisang...lipat..bungkus...
5- kukus hingga masak dgn air didih 30minit...
P/s : boleh buh inti kelapa parut muda yg d gaul sikit garam
Terbaik...mak mertua suka kuih ni...boleh try cuba resipi ..ambik ati mak mertua..tq ya kongsi resipi
ReplyDeleteOrang tua-tua suka ni..
ReplyDelete