Strawberry Rich Seeded with Butterscotch Sauce..
Arini penimbang masih meragam....so sukatan cawan je...doh pun agak2 je 10g
Bahan:
(K) 500g tepung gandum (-+ 5 cawan)
(K)100g gula kastor (-+ 3/4 cawan)
(K)1/2 skecil b.improver
(K)1/2 skecil b.softener
(K)3 skecil yis (9-10g)
(B)1 sudu kecil pewarna merah jambu
(B)1 sudu besar perisa strawberi
(B)Air ais secukupnya
(M)5 sbesar marjerin (-+ 70g)
(K)100g gula kastor (-+ 3/4 cawan)
(K)1/2 skecil b.improver
(K)1/2 skecil b.softener
(K)3 skecil yis (9-10g)
(B)1 sudu kecil pewarna merah jambu
(B)1 sudu besar perisa strawberi
(B)Air ais secukupnya
(M)5 sbesar marjerin (-+ 70g)
Cara:
1-satukan bahan kering (K)....gaul rata..
2-masukkan bahan basah (B) sambil uli ...masuk sikit2 sampai jadi doh kasar
3-masukkan bahan berminyak (M) ..uli hingga elastik
4-bentukkan dan susun dalam loyang (sy buat 10g setiap biji..
5-naikkan doh hingga kembang sikit...spray/sapu permukaan roti dengan air kosong.. tabur kekacang rata2
6-naikkan doh sehingga 3x ganda size...
7-panaskan oven suhu 160c-170c 15-20minit
8-bakar 20-25 minit /hingga masak keperangan
9-keluarkan roti dan sapu marjerin (supaya warna cantik dan kulit roti lembut)
2-masukkan bahan basah (B) sambil uli ...masuk sikit2 sampai jadi doh kasar
3-masukkan bahan berminyak (M) ..uli hingga elastik
4-bentukkan dan susun dalam loyang (sy buat 10g setiap biji..
5-naikkan doh hingga kembang sikit...spray/sapu permukaan roti dengan air kosong.. tabur kekacang rata2
6-naikkan doh sehingga 3x ganda size...
7-panaskan oven suhu 160c-170c 15-20minit
8-bakar 20-25 minit /hingga masak keperangan
9-keluarkan roti dan sapu marjerin (supaya warna cantik dan kulit roti lembut)
Sauce Butterscotch
1 cawan gula perang
1 cawan gula putih
1 cawan air
1/2 cawan gandum
1 sudu besar esen buttermilk /esen vanila
1/2 sudu kecil garam halus
1 cawan butter
1 cawan gula putih
1 cawan air
1/2 cawan gandum
1 sudu besar esen buttermilk /esen vanila
1/2 sudu kecil garam halus
1 cawan butter
1- satukan gula perang..gula putih..air..dan gandum...kacau hingga gandum tak berketul
2- masak gunakan api kecik sampai gula larut dan didih
3-masukkan buttermilk dan butter sambil kacau hingga agak pekat...bukan likat ye..
Dah angkat dari dapur dan tutup api,teruskan kacau hingga suam supaya sos tak naik minyak
Sos akan lebih pekat bila sejuk
No comments:
Post a Comment