السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Wednesday, 8 April 2015

LENGKONG MERAH KLASIK



Lengkong Merah Klasik
Family kami suka panggil menu agar-agar dengan panggilan lengkong..
simple sempoi tapi sedap..mudah nak membuatnya dan semua orang suka..
Lengkong Merah yang buh sirap ros dan daun pandan memang klasik dan nostalgia betul..ianya menjadi menu wajib bila hariraya dan kenduri kendara..tradisi family kami mesti ade lengkong sirap merah dan lengkong hijau lumut..lengkong merah ni plak dituang dalam dulang je dan dipotong bentuk potongan wajik/diamond.. kekdahnya lengkong merah nilah yang paling femes..amat mudah untuk disediakan, sesuai dihidangkan sebagai dessert dan yang pasti menjadi kegemaran keluarga..
sekarang lengkong pun dah alami perubahan zaman..dah jarang orang sebut lengkong tapi dipanggil agar-agar sebab dah ada pelbagai variasi perasa, warna dan bentuk..
pilihan kami dpd dulu lagi ialah cap burung layang²..hasilnya, lengkong bertekstur sedikit kenyal dan tidak mudah basi
kalau ade yang minat nak buat lengkong klasik ni, meh Tartqueen banjé resepinya
Lengkong Merah Klasik
Resepi :~ Tartqueen Intan Gemilang™
Bahan-bahannya :~
1 bungkus atau 25 gm agar-agar cap burung layang²
6 cawan/1.2 - 1.3 liter air
1 ketul gula batu
¾ - 1 cawan gula pasir
1 sudu besar sirap ros
1 helai daun pandan - dicarik dan disimpul
Cara-cara Membuatnya :~
- cuci bersih agar-agar kering
- di dalam sebuah periuk, masukkan air dan masak hingga hampir mendidih
- masukkan agar² tadi dan masak sehingga cair dan tidak berketul²
(saya gunting dahulu agar² tu supaya cepat hancur)
- masukkan gula batu dan gula pasir, kacau dengan whisk sehingga kedua²nya larut dan sebati
- bila dah cukup sebati, masukkan sirap ros serta daun pandan yang dicarik dan disimpul
- bila dah cukup mendidih, semua rasanya dah elok dan kelihatan sedikit likat, bolehlah ditapis
- basahkan loyang sebelum menuang adunan supaya tak melekat dan mudah untuk diambil
- tuangkan ke dalam acuan atau loyang yang sesuai
- biarkan lengkong sejuk dahulu sebelum memasukkannya ke dalam peti ais sehingga membeku
- potong dan hidangkan

Selamat Mencuba Semua
sharing is caring and loving

No comments:

Post a Comment