Tengok kat gmbr mcm mana cara topping diletakkan...nanti topping tu akan mencair...mcm gmbr dlm oven..
Resepi rot manisi/doh (boleh guna utk buat mcm2 roti)
500gm tepung roti/gandum
100gm gulacastor
40gm susu tepung
1 sdt bread improver
11gm yis
2 biji telur + air sejuk = 265gm
80gm butter
* Campurkan semua bahan2 kering gaul rata kemudian massukan butter gaulsebati ,last sekali masukkan bahan cecair..gaul dn uli hingga elastik..perap[ 15-20minit
tumbuk2 buang angin..kemudian bahagikan doh 50gm..
tumbuk2 buang angin..kemudian bahagikan doh 50gm..
Filling
200 gm butter
1 sudu kecil/sudu teh esen vanila
70gm brown sugar
200 gm butter
1 sudu kecil/sudu teh esen vanila
70gm brown sugar
(pukul butter dlm 3 minit masukkan vanila dan gula pukul sebati (adunan nie dpt bnyk so boleh simpan dlm freezer bila nk guna just keluarkan ,senang..)
Topping
200gm butter
160 gula icing
3 biji telur A pukul sedikit
1 sk coffee paste/coffee emulco
200gm tepung gandum
200gm butter
160 gula icing
3 biji telur A pukul sedikit
1 sk coffee paste/coffee emulco
200gm tepung gandum
* pukul mentega 5 minit
masukkan telur,gula icing dan coffee paste..masukkan tepung gandum..pukulsebati
masukkan telur,gula icing dan coffee paste..masukkan tepung gandum..pukulsebati
* cara nk letak topping..masukkan dlm piping bag
kemudian buat dari atas roti bulatan kecilhingga kebawah roti/keliling roti..
kemudian buat dari atas roti bulatan kecilhingga kebawah roti/keliling roti..
* bakar pada suhu (utk oven kecil ) 150 selama 20-25 minit..
No comments:
Post a Comment