Donut gebu
Bahan:
500Gm tpg gandum
210ml air suam
2Sb majerin
1sk garam
3sb susu tepung @ susu pekat
3sb gula
1 bungkus mauripan (11gm)
500Gm tpg gandum
210ml air suam
2Sb majerin
1sk garam
3sb susu tepung @ susu pekat
3sb gula
1 bungkus mauripan (11gm)
Cara:
1.Masukkan susu tpg dan gula dalam air suam gaul sebati baru masukkan mauripan
2.dalam mangkuk lain,masukkan tepung,garam dan majerin..gaul sebati
3.Tuang air mauripan tadi ke dalam adunan..uli shingga mnjadi doh yg lembut..
4.Buat bulat2 dan terap..biarkan dalam 5minit..
5.Setelah doh mengembang boleh la digoreng mnggunakan api sederhana dgn minyak yg banyak.
2.dalam mangkuk lain,masukkan tepung,garam dan majerin..gaul sebati
3.Tuang air mauripan tadi ke dalam adunan..uli shingga mnjadi doh yg lembut..
4.Buat bulat2 dan terap..biarkan dalam 5minit..
5.Setelah doh mengembang boleh la digoreng mnggunakan api sederhana dgn minyak yg banyak.
No comments:
Post a Comment