Lengkong Milo Choc Chips Addina
kami suka panggil agar-agar ngan panggilan lengkong..dolu tak de pelbagai perisa..yang ade lengkong sirap merah, lengkong hijau lumut dan lengkong gula merah..
arini my sweet doter Addina Latiff buat lengkong milo yang secukup je rasa lemak manisnya..
lengkong yang amat mudah untuk disediakan, sesuai dihidangkan sebagai dessert dan pasti menjadi kegemaran keluarga
lengkong yang amat mudah untuk disediakan, sesuai dihidangkan sebagai dessert dan pasti menjadi kegemaran keluarga
Lengkong Milo Choc Chips Addina
Resepi :~ Tartqueen Intan Gemilang™
Resepi :~ Tartqueen Intan Gemilang™
Bahan-bahannya :~
1 bungkus atau 25 gm agar-agar cap burung layang²
6 cawan air
1 cawan gula pasir
½ cawan serbuk milo
1 sudu besar serbuk koko
1 tin susu cair
1 helai daun pandan
secubit garam
3 sudu besar chocolate chips
6 cawan air
1 cawan gula pasir
½ cawan serbuk milo
1 sudu besar serbuk koko
1 tin susu cair
1 helai daun pandan
secubit garam
3 sudu besar chocolate chips
Cara-cara Membuatnya :~
- cuci bersih agar-agar kering
- di dalam sebuah periuk, masukkan air dan masak hingga hampir mendidih
- masukkan agar² tadi dan masak sehingga cair dan tidak berketul²
(saya gunting dahulu agar² tu supaya cepat hancur)
- masukkan gula, serbuk milo dan serbuk koko, kacau dengan whisk sehingga kedua²nya larut dan sebati
- kemudian masukkan susu cair, daun pandan yang dicarik dan disimpul serta secubit garam untuk menaikkan rasa lemaknya
- bila dah cukup mendidih dan semua rasanya dah elok boleh lah ditapis terlebih dahulu
- tuangkan ke dalam acuan atau loyang yang sesuai
- bila lengkong dah mula suam, taburkan chocolate chips
- biarkan lengkong sejuk dahulu sebelum memasukkannya ke dalam peti ais sehingga membeku
- potong dan hidangkan
- masa makan lengkong ni akan ade rasa rangup dpd chocolate chips tadi
- di dalam sebuah periuk, masukkan air dan masak hingga hampir mendidih
- masukkan agar² tadi dan masak sehingga cair dan tidak berketul²
(saya gunting dahulu agar² tu supaya cepat hancur)
- masukkan gula, serbuk milo dan serbuk koko, kacau dengan whisk sehingga kedua²nya larut dan sebati
- kemudian masukkan susu cair, daun pandan yang dicarik dan disimpul serta secubit garam untuk menaikkan rasa lemaknya
- bila dah cukup mendidih dan semua rasanya dah elok boleh lah ditapis terlebih dahulu
- tuangkan ke dalam acuan atau loyang yang sesuai
- bila lengkong dah mula suam, taburkan chocolate chips
- biarkan lengkong sejuk dahulu sebelum memasukkannya ke dalam peti ais sehingga membeku
- potong dan hidangkan
- masa makan lengkong ni akan ade rasa rangup dpd chocolate chips tadi
Selamat Mencuba Semua
sharing is caring and loving
No comments:
Post a Comment