السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Friday, 11 December 2015

RESEPI ROTI ISMA MAISARAH



Inilah resepi yg saya selalu guna utk buat roti bun atau roti loyang..walaupun leceh nk buat water roux tp saya suka dgn hasilnya..

Water roux
2 sudu besar tepung gandum/hp
125ml air
Satukan bahan dan masak hingga kelihatan pekat tp jgn sampai mendidih..kacau sentiasa utk elakkan berketul..sejuk kan dlm peti ais. saya letak dlm freezer sblm siapkan bahan2 yg lain. Buat awal pun boleh.

Bahan doh
250 gm tepung hp/gandum
1 sudu teh yis
1/2 sudu teh bread improver (optional)
3 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula (boleh +/-)
1 biji kuning telur
water roux (satu adunan seperti di atas)
50 ml air sejuk dari peti ais
40 gm butter/marjerin/shortening
1/2 sudu teh garam
(Sukatan sudu menggunakan sudu metrik)

Cara
Satukan bahan2 kering kecuali garam dan butter, masukkan pula bahn2 basah..uli sekejap kemudian.baru masukkan butter dan garam..uli adunan hingga elestik. timbang doh dan bulat2kan..rehat doh dlm 10-15 minit..bentukkan doh ikut suka..biarkan doh naik..dan bakar..

No comments:

Post a Comment