السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Monday, 6 April 2015

STEP BY STEP ROTI PIZZA (SIZE BESAR)




Assalammualaikum semua....dah sedia kertas dan pen. Jom kita belajar mcm mna buat roti piza.
Sediakan doh seberat 740g @ terlebih sikit pun tak pe.
Rolled atas loyang 14"x24" yg dah delengser dgn shortening.
Cucuk sikit dgn pisau pada doh supaya tak mengelembung masa bakar.
Sapu dengan sos sepageti rata atas permukaan doh tadi...
Tutup dgn plastik dan rehatkan sampai naik.



Step 2
Bila doh dah cukup baik...masa untuk tabur dosej yg dipotong bulat2. Saya guna 6 batang sosej. Kalau nak meriah boleh tambah lagi.
Lepas tu picitkan sos cili n mayonis



Step 3
Bila dah siap toping apalagi kita masukkan dia dlm oven suhu atas 175' dan bawah 190-200' selama 15-18 minit....atau sampai bhgn permukaannya perang keemasan..
Keluarkan dari oven dan potong 2 bhg sama besar. Guna spatula angkat kedua2 bhg letak atas redai biar sejuk.
Bila dah sejuk potong kpd 16 bhg menjadi bntuk segitiga..
Senangkan......



Step 4....pembungkusan

Nila rupa roti piza yg dah siap dipotong.
Tiba masa utk packing.
Saya guna plastik saiz 6x9x004







No comments:

Post a Comment