Roti naik
Sumber - liza othman
Sumber - liza othman
Bahan A
1bj telur + air sejuk ( dptkn 265ml air)
500gm tepung roti
40gm susu tepung
100gm gula castor
11gm yis
1bj telur + air sejuk ( dptkn 265ml air)
500gm tepung roti
40gm susu tepung
100gm gula castor
11gm yis
Bahan B
80gm marjerin
80gm marjerin
Gliss
Sedikit susu tepung + air .. kacau rata
Sedikit susu tepung + air .. kacau rata
Cara
Campurkan semua bahan A
Masukkan bahan B
Putar hingga doh menjadi elastik
Biarkan doh naik 11/2jam . Tumbuk2 doh utk kuarkan angin
Lengser loyang dgn sedikit marjerin
Bahagikan doh bulat dan letak dlm loyang
Biarkan doh naik sekali ganda
Tabur gula kasar dan dn bakar pd suhu 180'c selama 25 - 30min atau hingga masak
Campurkan semua bahan A
Masukkan bahan B
Putar hingga doh menjadi elastik
Biarkan doh naik 11/2jam . Tumbuk2 doh utk kuarkan angin
Lengser loyang dgn sedikit marjerin
Bahagikan doh bulat dan letak dlm loyang
Biarkan doh naik sekali ganda
Tabur gula kasar dan dn bakar pd suhu 180'c selama 25 - 30min atau hingga masak
Nota : saya buat beberapa bentuk ikut citarasa dan kehendak ank ... mmg sedap kata danish adan roti yg boh sosej tu
No comments:
Post a Comment