KEK PISANG
BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
4 biji pisang berangan
5 biji telur B
1 cawan gula perang /gula kastor (mpengaruhi warna kek)
1 cawan minyak jagung/minyak masak
1 sudu teh esen pisang
Sedikit garam
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
4 biji pisang berangan
5 biji telur B
1 cawan gula perang /gula kastor (mpengaruhi warna kek)
1 cawan minyak jagung/minyak masak
1 sudu teh esen pisang
Sedikit garam
CARA:
1. Ayak bersama tepung + soda + baking powder..ketepikan
2.pisang dipotong kecik2...masukkan dlm blender bersama semua bahan2 (minyak,gula,garam,esen pisang,telur). Blend hingga gebu ...
3.masukkan ke dalam tepung dan kacau kaup balik hingga sebati
4.tuang dlm loyang yg d siapkan
~ kukus - sapu dalam acuan dgn minyak
~ bakar - sapu marjerin dan lapik baking paper
~ kukus - sapu dalam acuan dgn minyak
~ bakar - sapu marjerin dan lapik baking paper
● kukus - kukus 45minit / hingga masak
● bakar - bakar suhu 170c selama 45minit /hingga masak
● bakar - bakar suhu 170c selama 45minit /hingga masak
No comments:
Post a Comment