BAHAN:
500 gram tepung gandum
50 gram susu tepung
100 gram gula kastor
3 gram improver
10 gram yis kering
-+ 220 gram air (110 air +100 santan) sejuk ais
2 biji kuning telur
75 gram marjerin
100 gram gula kastor
3 gram improver
10 gram yis kering
-+ 220 gram air (110 air +100 santan) sejuk ais
2 biji kuning telur
75 gram marjerin
*Pes pndan +pewarna hijau
Cara..
1- satukan semua bhn kecuali air santan,pewarna,pes pandan & marjerin.
Masukkan dlm mixer dan uli sebati je...
1- satukan semua bhn kecuali air santan,pewarna,pes pandan & marjerin.
Masukkan dlm mixer dan uli sebati je...
2- masukkan air santan sikit2 sambil uli.. berhenti tambah air klu doh dah mbentuk setongkol bulat kasar.. klu kurang,tambah ketul air batu ...
3- masukkan marjerin, uli lagi hingga lbut doh dan elastik.. kluarkn doh...
4- bahagikan doh utk di uli dgn pewarna dan pes pandan
- utk loaf ~ 225g hijau
- bun....sikit je sbb utk buat jalur dlm 100g
~masukkan pes pandan dan pewarna,uli hingga warna sebati
- utk loaf ~ 225g hijau
- bun....sikit je sbb utk buat jalur dlm 100g
~masukkan pes pandan dan pewarna,uli hingga warna sebati
5- bentukkan ( seperti step bergambar) dan biarkan naik 3 kali ganda
~doh sy buat mini je...25g sebiji
~ loaf loyang 8x4x4 ...225 doh hijau + 225 doh putih =450g
~doh sy buat mini je...25g sebiji
~ loaf loyang 8x4x4 ...225 doh hijau + 225 doh putih =450g
6 - bakar hingga perang suhu 165-170c.. keluarkan dan sapu marjerin utk kekal lembut dan cantikkan warna roti
No comments:
Post a Comment