السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Thursday, 23 April 2015

REMPEYEK KACANG TANAH & KACANG HIJAU RANGGUP



REMPEYEK KACANG TANAH & KACANG HIJAU RANGUP

2 cawan Tepung BERAS
1 kotak kecil santan (200ml) bancuh dgn 1 cwn air
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar biji ketumbar
Sedikit ikan bilis - (cuci & toskan)
1 biji telur
1 sudu besar air kapur
garam secukup rasa

Utk tabur:
Kacang hijau - ( basuh,rendam smlaman & tos)- kena betul2 kembang supaya lepas goreng kacang x keras
@
1 cawan kacang tanah -(basuh & toskan).

Cara:
~Kisar bawang merah, bawang putih, ikan bilis, jintan manis, biji ketumbar.
~ Masukkan bahan kisar dalam bekas tepung gaul sebati...masukkan telur dalam tepung dan bahan kisar tadi, gaul sebati.
~Masukkan santan sikit2 sambil kacau sampai dapat kepekatan yg sesuai
~ Masukkan garam secukup rasa, dan air kapur.Kacau sebati.
~ rendamkan acuan rempeyek dalam kuali minyak panas utk gorengan biar panas.
Angkat acuan, Sendukkan adunan ke dlm acuan, tabur kacang dan masukkan perlahan2 acuan dlm kuali
~ biar sedikit garing atau nampak macam dah renggang dari acuan, goyang2 acuan flm minyak supaya rempeyek tanggal..
~ teruskan goreng hingga perang

No comments:

Post a Comment