السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Saturday, 25 April 2015

NASI LEMAK PANDAN




Nasi lemak pandan

Nasi :
2 pot beras
1 cawan santan
1 cawan air pandan (kisar 2 helai pandan)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Pewarna hijau (kalau ada)
1 helai pandan(simpul)

-basuh beras dan masukkan dalam periuk nasi....masukkan santan....kacau rata
- masukkan air pandan paras air biar macam kita masak nasi biasa...
Tambah air biasa klu air x cukup
-Masukkan gula,garam,pewarna dan gaul rata...
-masukkan pandan dan tanak seperti biasa
- nasi dah masak..gemburkan perlahan2 sebelum hidang

Sambal tumis bilis
1 mangkuk ikan bilis - goreng (x goreng pun boleh)
cili kering kisar secukup nya
3 biji bawang besar (2 kisar , 1 mayang)
1 labu bawang putih
1 inci halia
1 keping asam keping
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

Kisar semua bawang dan halia berserta cili. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga masak.
Kemudian masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal akan berwarna cantik kemerahan.
Setelah itu, baru dimasukkan air, sedikit garam dan asam keping. Masukkan ikan bilis dan bawang besar yg dmayang dan biarkan masak dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan sambal yang disukai. Boleh tambah air jika nampak sambal agak kekeringan.

No comments:

Post a Comment