السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Friday, 10 April 2015

RAINBOW ROLL KEK



RAINBOW ROLL KEK ... cubaan di dapur yatiecooking.
Bagi yg concern tengok penggunaan warna, itu adalah hak individu. Anda boleh adjust sendiri. Kalau nak guna resepi ni tapi tak nak letak warna pun boleh. . . Yg penting test sendiri didapur anda.
Dapat dari resepi dari blog E_NA LOVELY KITCHEN .... Thank you for sharing the recipe. Disini saya share utk rakan2 yg lain mencubanya.
Bahan-bahan:
2 biji telur
2 biji kuning telur
85 gram gula castor
50 gram tepung gandum
8 gram tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu besar ovalette
30 ml air sejuk
40 ml minyak masak
Cara Membuatnya:
Masukkan semua bahan kecuali minyak masak ke dalam mangkuk adunan.
Putar menggunakan kelajuan maxima sehingga kembang dan gebu.
Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan putar sebati.
Bahagikan kepada 7 bahagian. Warnakan mengikut warna pelangi
Masukkan adunan ke dalam loyang satu persatu secara berjalur.
Bakar dengan suhu 200 darjah celcius selama 15 minit.
Bila dah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan.
Kalau ikut lovely kitchen dia menggunakan whipped cream & fesh strawberry. Manakala saya hanya menggunakan pineapple jem aje.
Hasilnya kek yang cantik, lembut & gebu.
SELAMAT MENCUBA !!!!!

No comments:

Post a Comment