السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Saturday, 18 April 2015

NASI DAGANG




NASI DAGANG

Bahan:
2 cawan beras MOGHUL bashmathi
1 cawan beras pulut
1 sudu teh halba
1 cwn santan pekat
1 cwn santan cair
2 ulas bawang merah(mayang)
1 inci halia(hiris nipis dan potong memanjang)
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa

Cara:
1-Campurkan kedua-dua beras dan dibasuh bersih.Rendam semalaman.
2-Toskan beras dan masukkan halba dan kukus hingga beras betul2 masak.. boleh pegang nasi,klu dah lembut dkira masak la tu - cucuk2 dengan jari atas beras yang dah dimasukkan dalam pengukus supaya wap kukusan naik
~ satukan santan cair dan santan pekat bersama bawang dan halia serta gula garam..kacau hingga gula larut
3- keluarkan nasi dari kukusan dan masukkan dalam bekas besar .
Masukkan santan cair yang telah bercampur dengan bawang, halia, gula dan garam.
Gaulkan biar serata perlahan2 supaya nadi tak patah..gaul hingga semua santan meresap
4- masukkan semula nasi dalam pengukus dan kukus sekali lagi sehingga masak dan santan meresap.
5- kaup balikkan dan boleh di hidang

No comments:

Post a Comment