Time2 Musim Panas Nie Mmg best kalau pekena yg sejuk2... Red Rubbies Satu...
Bahan2
Sengkuang Cina (kurang lbh 300g)
Tepung Ubi (dlm 1 cwn)
1/2 st pewarna merah
1 cwn air
Sengkuang Cina (kurang lbh 300g)
Tepung Ubi (dlm 1 cwn)
1/2 st pewarna merah
1 cwn air
Cara2
Kupas sengkuang, potong dadu kecil dan rendam dlm pewarna merah dlm 30min
Toskan dan masukkan dlm bekas plastik dan campurkan dgn tpg td. Goncang2kan bahan td hingga semuanya bersalut dgn tepung dan tdk melekat antara satu sama lain.
Tuang dlm tapis dan ayakkan lebihan tepung.
Didihkan air dlm periuk
Masukkan sengkuang yg diayak td dan rebus hingga ia timbul (dlm 3 min)
Angkat dan toskan dan terus dimasukkan dlm air ais. Utk tahan lama dan tdk melekat antara satu sama lain... rendam dlm air gula ( ikut kemanisan masing2 kalau saya ala kadar jerrr coz nanti kuahnya juga manis) simpan dlm peti ais.
Tuang kuah susu@santan dan hidangkan bersama hirisan buah nangka.
Mkn sejuk2 sedap.
Kupas sengkuang, potong dadu kecil dan rendam dlm pewarna merah dlm 30min
Toskan dan masukkan dlm bekas plastik dan campurkan dgn tpg td. Goncang2kan bahan td hingga semuanya bersalut dgn tepung dan tdk melekat antara satu sama lain.
Tuang dlm tapis dan ayakkan lebihan tepung.
Didihkan air dlm periuk
Masukkan sengkuang yg diayak td dan rebus hingga ia timbul (dlm 3 min)
Angkat dan toskan dan terus dimasukkan dlm air ais. Utk tahan lama dan tdk melekat antara satu sama lain... rendam dlm air gula ( ikut kemanisan masing2 kalau saya ala kadar jerrr coz nanti kuahnya juga manis) simpan dlm peti ais.
Tuang kuah susu@santan dan hidangkan bersama hirisan buah nangka.
Mkn sejuk2 sedap.
Kuahnya.
1 tin susu cair di msk dgn gula dan tepung castard. Bg penggemar santan blh cuba resepi di bawah
*(( 200g gula pasir+santan+daun pandan msk hingga gula hancur))
1 tin susu cair di msk dgn gula dan tepung castard. Bg penggemar santan blh cuba resepi di bawah
*(( 200g gula pasir+santan+daun pandan msk hingga gula hancur))
No comments:
Post a Comment