Bismillahirrahmanirrahim...
First time post di sini, roti dengan kaedah sponge doh. Mmg puas hati hasilnya alhamdulillah...
First time post di sini, roti dengan kaedah sponge doh. Mmg puas hati hasilnya alhamdulillah...
ROTI DOH SPONGE
resepi: Puan Zarina
Sumber : Izahdaut
Dicuba oleh : Surianti Ramli
resepi: Puan Zarina
Sumber : Izahdaut
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Doh span (A)
420gm tpg high protien
250gm air
5gm yis
420gm tpg high protien
250gm air
5gm yis
Campurkan semua bahan (A), gaul sebati dan uli sikit2 pun ok. (*Guna tangan sekadar menyebatikannya)
Biarkan dalam bekas tertutup 3 -4 jam.
Biarkan dalam bekas tertutup 3 -4 jam.
Doh (B)
180gm tepung gandum (Sue guna tepung high protein sepenuhnya)
100gm gula kastor
6gm yis
3 sudu besar susu tepung
Garam
40gm mentega
30gm shortening
1 biji telur
180gm tepung gandum (Sue guna tepung high protein sepenuhnya)
100gm gula kastor
6gm yis
3 sudu besar susu tepung
Garam
40gm mentega
30gm shortening
1 biji telur
50gm air
Campur semua bahan kecuali mentega & shortening. Mix
perlahan & masukkan doh (A). Mix lagi dan masukkan mentega dan
shortening. Mix sampai jadi doh yang licin & elastik (kenyal ditarik tidak putus). Rehatkan 10 minit, bentukkan. Biar kembang 2 kali ganda, kemudian bakar.
perlahan & masukkan doh (A). Mix lagi dan masukkan mentega dan
shortening. Mix sampai jadi doh yang licin & elastik (kenyal ditarik tidak putus). Rehatkan 10 minit, bentukkan. Biar kembang 2 kali ganda, kemudian bakar.
No comments:
Post a Comment