السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Saturday, 4 April 2015

ROTI DOH SPONGE






Bismillahirrahmanirrahim...
First time post di sini, roti dengan kaedah sponge doh. Mmg puas hati hasilnya alhamdulillah...

ROTI DOH SPONGE
resepi: Puan Zarina
Sumber : Izahdaut
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Doh span (A)
420gm tpg high protien
250gm air
5gm yis
Campurkan semua bahan (A), gaul sebati dan uli sikit2 pun ok. (*Guna tangan sekadar menyebatikannya)
Biarkan dalam bekas tertutup 3 -4 jam.

Doh (B)
180gm tepung gandum (Sue guna tepung high protein sepenuhnya)
100gm gula kastor
6gm yis
3 sudu besar susu tepung
Garam
40gm mentega
30gm shortening
1 biji telur
50gm air

Campur semua bahan kecuali mentega & shortening. Mix
perlahan & masukkan doh (A). Mix lagi dan masukkan mentega dan
shortening. Mix sampai jadi doh yang licin & elastik (kenyal ditarik tidak putus). Rehatkan 10 minit, bentukkan. Biar kembang 2 kali ganda, kemudian bakar.

No comments:

Post a Comment