السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Thursday, 30 April 2015

PETUA CILI BLANDER TAHAN LAMA







PETUA NAK BG CILI BLANDER TAHAN LAMA LEBIH DR 1 MINGGU TANPA BERKULAT 

Selalunya kebiasaan bila kita blander cili kering tahan hanya 4l3 ker 4 hari jerkan... lepas tu dah ada bau dan dah nak mula nampak mcm berkulat... kalau buat banyak, sayang buang mcm tu jer...

Ni ada 1 petua mcm mana nak bg cili blander tahan sampai seminggu lebih... Cara dia... :-
- Gunting cili.
- Basuh cili dlm tapis... buang biji2 cili sebanyak mana yg boleh... mcm akak akak guna tapi yg lubang besar mcm dlm gambar ni...
- Masukkan cili dlm periuk bersama air, dan rebus cili sampai dia lembut (akak x suka curah air panas... sbb kepanasan dia sekejap sangat dan cilipun x berapa nak lembut).
- Bila cili dah lembut, buang air cili dlm penapis dan bolehlah mula blander.

Cara Nak Blander Cili
- Masukkan cili dlm blander, diikuti dgn air (akak suka blander cili guna air panas), garam (sikit jer... jangan banyak), 1 biji bawang besar dibelah 4 (berpandu banyak mana nak blander cili yer), janji setiap kali blander letak sebiji bawang besar dan sedikit minyak masak (utk hancurkan biji cili).
- Blander mcm biasa dan bila dah hancur cili tuang dlm bekas...
- Biarkan cili tu sejuk dlm suhu bilik, baru tutup bekas dan boleh simpan dlm peti ais...
*** Bila nak masak, cedok jer cili blander tu....
*** Siapa nak ikut cara akak ni silakan...Siapa x nak ikut, scroll laju2 yer... mungkin anda ada cara lain... tapi nilah cara arwah mak akak buat...jadi akak penyambung warisan arwah mak akak....


No comments:

Post a Comment