Kuih Lopes Pandan (paling simple sempoi) + Sirap Gula Melaka
Resepi :~ Tartqueen Intan Gemilang™
Resepi :~ Tartqueen Intan Gemilang™
Bahan-bahannya :~
6 helai daun pandan
3 helai daun pandan serani/suji
½ cawan air
(kedua-dua jenis daun pandan dipotong kecil + air dan dikisar untuk mendapatkan jus daun pandan)
3 cawan beras pulut
1 sudu teh air kapur
½ sudu teh garam
air secukupnya
kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam secukupnya - dikukus sebentar
3 helai daun pandan serani/suji
½ cawan air
(kedua-dua jenis daun pandan dipotong kecil + air dan dikisar untuk mendapatkan jus daun pandan)
3 cawan beras pulut
1 sudu teh air kapur
½ sudu teh garam
air secukupnya
kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam secukupnya - dikukus sebentar
Bahan-bahan Untuk Sirap Gula Melaka :~
2 sudu besar gula pasir
gula melaka secukupnya
2 helai daun pandan - dicarik dan disimpul
air secukupnya
gula melaka secukupnya
2 helai daun pandan - dicarik dan disimpul
air secukupnya
Cara-cara Membuatnya :~
- beras pulut dicuci bersih dan direndam semalaman
- kemudian masukkan jus daun pandan, beras pulut, air kapur, garam dan air secukupnya ke dalam periuk nasi elektrik dan tanak seperti menanak nasi sehingga masak
- bila dah cukup masak, bentukkan guna kreativiti sendiri samada nak letak dalam loyang, dibungkus ngan daun pisang atau pun masukkan ke dalam acuan
(saya guna acuan bentuk bunga rose/mawar yang tengah femes sekarang ni)
- hidangkan pulut pandan bersama² kelapa parut putih dan sirap gula melaka
- kemudian masukkan jus daun pandan, beras pulut, air kapur, garam dan air secukupnya ke dalam periuk nasi elektrik dan tanak seperti menanak nasi sehingga masak
- bila dah cukup masak, bentukkan guna kreativiti sendiri samada nak letak dalam loyang, dibungkus ngan daun pisang atau pun masukkan ke dalam acuan
(saya guna acuan bentuk bunga rose/mawar yang tengah femes sekarang ni)
- hidangkan pulut pandan bersama² kelapa parut putih dan sirap gula melaka
Nota :~
- tujuan saya kukus sebentar kelapa parut yang digaul dengan garam adalah untuk mengelakkan kelapa daripada cepat basi
Selamat Mencuba Semua
sharing is caring and loving
sharing is caring and loving
No comments:
Post a Comment