Doh roti - resepi dari maria rabikat....tq maria.
Bhn2 nye.
400 gm tpg high protein - tpg roti.
3 sudu teh yis - mauripan.
135 ml air sejuk - dr peti ais.
50 gm gula kaster.
1 sudu teh garam halus.
75 gm kentang - timbang dulu- rebus - lenyek hingga hancur.
1 sudu besar susu tepung - ape2 jenama.
1 sudu teh bread improver.
1 biji telur - pukul sikit.
1 sudu besar butter - takde butter marjerin pun bolih.
cara2 nye.
1) campur semua bhn - gaul sebati.
2) tuang air sikit2 - uli hingga jadi doh - tak lekat pada tangan.
perap dlm bekas bertutup - biar naik 2x ganda - 2 -3 jam.
3) kemudian tumbuk2 - keluar kan angin - bolih lah di bahagi2 dan bentuk kan ikut citarasa - masuk kn ke dlm loyang - perap lagi 30 minit.
4) panas kan oven 160c - 10 minit.
sapu permukaan doh dgn sedikit kuning telur + sedikit air atau susu cair.
5) bakar 160c - 30 minit - sampai kuning.
Untuk buat roti yg belang...adunan doh di bagi 2 bagian - 1 biar kn plain - 1 lg letak kaler - ikut citarasa masing2...gelek kedua2 doh - sama besar saiz nya - letak yg plain di bawah - dan yg kaler di atas - gulung rapat2 - perap lg doh - hingga naik 2 kali ganda - baru di bakar...
No comments:
Post a Comment