Kek span memang sensitive. Selalu saya guna different method guna butter cair. Jarang guna resepi yg pki minyak sebab selalu tak jadi.
Singgah di blog Azlita. . . Walllahhh. . . Kek span saya gebusss. Bagi yg nak try, saya salin resepinya. Tapi singgahlah blog Azlita tu, banyak tips lagi yg uolls boleh belajar.
KEK SPAN COKLAT
RESEPI OLEH : CHEF AMER HAMZAH
RUJUKAN : MAJALAH SAJI
RESEPI OLEH : CHEF AMER HAMZAH
RUJUKAN : MAJALAH SAJI
BAHAN2 :
4 biji telur gred A
180gm gula halus
150gm tepung kek
20gm serbuk koko
70gm air
5gm baking powder (1 sudu teh)
15gm ovellete
50gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla - cari oil base. (saya pki apa yg ada di rumah)
4 biji telur gred A
180gm gula halus
150gm tepung kek
20gm serbuk koko
70gm air
5gm baking powder (1 sudu teh)
15gm ovellete
50gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla - cari oil base. (saya pki apa yg ada di rumah)
CARA MEMBUATNYA :
tepung, baking powder & serbuk koko diayak. Kalau rajin ayak 3 x.
Masukkan semua bahan kecuali minyak jagung dlm mesin pemutar.
Putar dgn speed perlahan dahulu. Bila semua sudah sebati, tukar speed laju & putar hingga ringan & gebu. Jgn terlalu lama takut kek bantat pulak.
Dah gebu, tutup mixer.
Tuang minyak jagung& kaup balik dgn spatula aje sehingga rata.
Tuang dlm loyang & bakar dgn suhu 170 selama 30 - 35 minit.
tepung, baking powder & serbuk koko diayak. Kalau rajin ayak 3 x.
Masukkan semua bahan kecuali minyak jagung dlm mesin pemutar.
Putar dgn speed perlahan dahulu. Bila semua sudah sebati, tukar speed laju & putar hingga ringan & gebu. Jgn terlalu lama takut kek bantat pulak.
Dah gebu, tutup mixer.
Tuang minyak jagung& kaup balik dgn spatula aje sehingga rata.
Tuang dlm loyang & bakar dgn suhu 170 selama 30 - 35 minit.
SELAMAT MENCUBA.
No comments:
Post a Comment