السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Friday, 10 April 2015

KEK SPAN COKLAT



Kek span memang sensitive. Selalu saya guna different method guna butter cair. Jarang guna resepi yg pki minyak sebab selalu tak jadi.
Singgah di blog Azlita. . . Walllahhh. . . Kek span saya gebusss. Bagi yg nak try, saya salin resepinya. Tapi singgahlah blog Azlita tu, banyak tips lagi yg uolls boleh belajar. 
KEK SPAN COKLAT
RESEPI OLEH : CHEF AMER HAMZAH
RUJUKAN : MAJALAH SAJI
BAHAN2 :
4 biji telur gred A
180gm gula halus
150gm tepung kek
20gm serbuk koko
70gm air
5gm baking powder (1 sudu teh)
15gm ovellete
50gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla - cari oil base. (saya pki apa yg ada di rumah)
CARA MEMBUATNYA :
tepung, baking powder & serbuk koko diayak. Kalau rajin ayak 3 x.
Masukkan semua bahan kecuali minyak jagung dlm mesin pemutar.
Putar dgn speed perlahan dahulu. Bila semua sudah sebati, tukar speed laju & putar hingga ringan & gebu. Jgn terlalu lama takut kek bantat pulak.
Dah gebu, tutup mixer.
Tuang minyak jagung& kaup balik dgn spatula aje sehingga rata.
Tuang dlm loyang & bakar dgn suhu 170 selama 30 - 35 minit.
SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment