السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Thursday 2 April 2015

LEPAT LIAT PULUT







Meh nak blanja satu resepi kuih tradisional sbg tanda keahlian hi hi


LEPAT LIAT PULUT

1 cawan air panas
1 cawan gula merah (blh tambah klu nak manis)
1 cawan santan
Sedikit garam
Tepung pulut secukupnya
*daun pisang - dipotong- layur-sapu minyak

Cara membuatnya
1- satukan air panas dan gula merah..kacau hingga gula larut...
2-masukkan garam dan santan ,kacau sebati..
3- masukkan tepung sikit2 sambil adun hingga dapat doh yg di sukai samada keras atau cair/lembik
Doh keras tu xla keras sgt..kira2 lembut sikit dr nak buat onde2
Doh lembik tu agak2 jgn sampai meleleh je.. susah nak bungkus klu cair sgt
4- ambil adunan...letak dlm daun pisang...lipat..bungkus...
5- kukus hingga masak dgn air didih 30minit...

P/s : boleh buh inti kelapa parut muda yg d gaul sikit garam

2 comments:

  1. Terbaik...mak mertua suka kuih ni...boleh try cuba resipi ..ambik ati mak mertua..tq ya kongsi resipi

    ReplyDelete