السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Tuesday 21 April 2015

MARBLE BREAD CHOCOLATE CAKE WITH ALMOND STRUESEL



MARBLE BREAD CHOCOLATE CAKE WITH ALMOND STRUESEL
Ada pulak yg mintak stgh buku utk minum ptg nnti.. gelak la lg ye, dear

Doh roti:
150gm tpg roti
3/4st yis
25gm susu tpg
1/2st garam
20gm gula pasir
1/4st bread improver
90gm air
10gm butter

Cara:
Satukn kesemua bhn kcuali, butter dn air. Gaul dn tuang air, mula adun hingga doh mngepal dn masukkan butter. Uli hingga doh lmbut dn elastik.
Bhgi 2 doh ni, 1dibiar plain, 1lg dbubuh pandan emulco@paste. Bhgian doh pndan ni perlu diuli smula hingga paste mnyatu kdlm doh.
Rehat hngga naik 2xganda
Canai doh plain segi4. Canai jg doh pndan sm spt doh plain. Letak doh pandan atas doh plain. Canai kedua doh ni skali lg dn gulung doh mngikut kpjgan loyang loaf. Letak dlm loyang loaf yg tlh diglis

Coklat cake:
20gm tpg kek*
20gm tpg jagung*
30gm gula caster*
3 bj kuning telur*
30ml minyak*
30ml susu coklat dutch lady*
1 st coklat emulco*
3 bj putih telur
30 gm gula caster
Scubit garam

Cara:
Satukan bhn2 brtanda*, putar kesemua ni hingga kembang. Ketepikn
Putar pula putih telur dgn garam hingga kembang, masukkan gula sdikit dmi sedikit smbil trus mmutar hingga putih telur mnjd meringue.
Kaupbalik putih telur kedlm adunan tpg td. Buat shingga kesemuanya sebati tp Jgn terlebih adun.
Tuang adunan kek keatas doh roti td rata2. Tabur strussel dn badam
Bakar 180..35-40 minit

Strussel:
100gm tpg gndum
50 gm butter
1 sb susu tpg
1 sb gula aising
~badam keping utk tabur

Cara:
Satukn kesemua bhn ini kcuali badam dn gaul hingga mnjd spt serbuk roti
**roti spatutnya berada dbhgian bwh atau tenggelam dlm adunan kek coklat. Akibat slh teknikal, doh sy terapung..mngakibatkn bhgian roti naik keatas kek coklat..so jgn tiru mcm sy

No comments:

Post a Comment