السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Saturday 4 April 2015

AYAM PERCIK MERAH



Ayam Percik Merah
Oleh..LailatulMunira

Bahan-bahan PERAP AYAM

1/4 ayam
1/2 inci halia
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
3 ulas bawang putih

Bahan bahan KUAH

6-8 bawang merah kecik
1/2 inci halia
1 asam keping
10 biji cili kering @ ikut kepedasan
*boleh guna cili kisar
1 sudu kecik garam @ secukup rasa
1 sudu besar gula @secukup rasa
2 cawan santan pekat
1 batang serai (ketuk)

1) Ayam di kelar @ di cucuk dengan garfu kemudian Ayam diperap dengan garam, bawang merah,halia dan kunyit yang dikisar. 

2) Bakar ayam hingga 99% masak.

3) Lumurkan kuah keatas ayam yg di bakar dan bakar lagi supaya lapisan kuah melekat di ayam. Buat 2 lapisan

4) Kuah yg lebih utk curah @ cicah

Utk kuahnye:

Blend bawang merah dan halia bersama santan dan cili kering yg dah dipotong
Masak hingga pekat. Masukkan garam, gula dan asam keping.

No comments:

Post a Comment