السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Saturday 18 April 2015

KUAH KACANG



RESEPI KUAH KACANG

1/2 KG KACANG TANAH
1 KETUL GULA KABUNG
1 SENDUK GULA (ikut suka thp kemanisan ye)
1 SUDU BSR JINTAN MNS
1 SUDU BESAR JINTAN KASAR
6 BTG SERAI-ketuk
4 ULAS BWG PUTIH
2 BWG BESAR
1 INCI HALIA
3 SUDU BESAR PES ASAM JAWA (BANCUH DGN AIR)
1 SENDUK CILI KERING KISAR
AIR SECUKUPNYA

CARA:
~KACANG TANAH DIGORENG TANPA MINYAK SAMPAI MASAK DAN WARNA PERANG HAMPIR HITAM... BUANG KULIT KACANG DAN TUMBUK HINGGA 95% HANCUR.. NAK KISAR PUN BOLEH TAPI JANGAN TERLALU HANCUR
1. KISAR JINTAN MANIS + JINTAN PUTIH + BWG PUTIH + BWG BESAR + HALIA.... KEMUDIAN TUMIS SPI GARING DENGAN SEDIKIT MINYAK
2. MASUKKAN CILI KERING...TUMIS LAGI SPI CILI MASAK DAN GARING
3. MASUKKAN KACANG TUMBUK +GULA +GULA KABUNG DAN AIR.. KACAU DAN BIAR MENGGELEGAK. MASUKKAN SERAI
4. MASUKKAN ASAM JAWA DAN GARAM
5. BIAR API KECIL DAN MGELEGAK LAMA SAMPAI NAIK MINYAK KACANGakua
P/s : lagi sedap klu masukan sedikit ayam /daging dadu

No comments:

Post a Comment