السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Wednesday 6 May 2015

MONKEY BREAD



Monkey bread

●BREAD DOUGH
~2 1/4 skecil yis (LM guna 2 1/2)
~1/4 cawan air suam
~ 1 1/4 cawan susu segar suam
~1/3 cawan butter unsalted
~1/4 cawan gula kastor
~ 2 biji tlur gred A
~ 1 skecil garam
~ 5 cawan tepung gandum (LM guna tepung roti)
***nak guna resepi roti sendiri pun boleh

●COATING
~3/4 cawan butter (unsalted) (LM guna 1 cawan)
~1 1/4 cawan gula kastor
~1 besar Serbuk kayu manis
~2/3 cawan gula perang
~ 1 skecil esen vanila

BREAD DOUGH:
-Dlm bks besar,satukan air suam dan yis,kacau rata dan biarkan yis hidup sekitar 2 minit
- masukkan susu,butter,gula, telur, garam dan 3 cawn tepung.uli hingga rata.
Klu guna mixer,3 minit uli dgn kelajuan tnggi
Tambahkan sikit2 tepung hingga dapat doh yg lembut...lbh kurang 5 cawan semuanya
-keluarkan doh dr mangkuk ulian.uli hingga elastik
Doh cukup elastik bila doh dah lembut ,x melekat di tangan dan bila ditekan dgn jari,doh melantun semula

**** LM guna cara sendiri.. satukan bhn kering...sebatikan..
Masukkan sikit2 bhn basah (satukan air dan susu Segar =sejuk, bkn suam) hingga doh kasar
Masukkan butter dan uli hingga elastik
- rehatkan doh dalam bekas bertutup dgn plastik wrap/aluminium foil..mangkuk disapu butter/cooking spray
Rehatkan dlm peti sejuk lbhkrg 8jam atau semalaman
(LM naikkan doh suhu bilik hingga naik 2 kali ganda je,lbh kurang 1 jam)

COATING:
~ cairkan 1/2 cawan butter (drpd sukatan 3/4 cawan)
Ketepikan
-satukan gula dan serbuk kayu manis,gaul rata. Ketepikan
-abaikan dulu baki butter, gula perang dan esen vanila
- spray dlm loyang yg nak dgunakan dgn cooking spray. Ketepikan
(LM gliskn dlm loyang dgn marjerin)
..................................................

- tumbuk2 doh yg dah naik kembang utk keluarkn angin doh
- bahagkan doh jd bebola kecik lbh krg 1.25 inci . Akan dpt lbh kurg 40-45 biji bebola doh..
(LM buat besar bola pingpong)
- celupkan setiap bebola doh tadi dlm butter cair..pastu golek dlm serbuk gula kayu manis tadi rata2. (Klu x cukup,buat lagi )Terus masukk dalam loyang. Susun2 lebih kurang ikut kreativti
- rehatkan doh hingga naik kembang lbh kurg 45 mnit.
-panaskan oven suhu 170c selama 10mint
Sementara tu... cairkan baki butter tadi..klu ada lebih yg celup doh tadi pun boleh disatukan..bila butter dah cair,tutup api, masukkan gula perang dan esen vanila. Kacau hingga gula larut.
Tuangkan atas doh yg dah naik dan nak di bakar
- bakar 30-35mnit hingga atas roti perang
- klu permukaan roti npk mcm terlalu cpt perang atau berisiko hangus sblm masanya, letak aluminum foil atasnya..
Maklumla....karamel kan...
- dah masak..keluarkn dr oven..sejukkan 5-10 mint...kemudian pindahkan atas pinggan....
Terbalikkan.....LM x terbalikan hi hi...tu yg x npk karamel meleleh
Jemput mkn hi hi...bila tarik seketul,cheewy2 gitu...boleh ambik seketoi2 .mcm monyet mkn 🍌pisanggggg.....sbb tu namanya MONKEY BREAD 

No comments:

Post a Comment