السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Friday 20 November 2015

SWEET STRAWBERRY BREAD






Bahan A:

Tepung High Protein-800 gram

Tepung Gandum- 200 gram

Garam-15 gram

Gula Castor- 220 gram 

Bread Improver- 10 gram

Bread Softner- 1 sudu kecil

Yis- 11 gram

Marjerin- 110 gram

Bahan B:

Kuning Telur- 2 biji (Gred B)

Susu Pekat Manis- 50 gram

Stawberry Paste- 1 sudu kecil

Pewarna Pink- 1 sudu kecil

Ais kiub- 200 gram

Air- 350

Sapuan: 

10 gram susu tepung + Air 25 gram

Cara-caranya:

1) Masukkan bahan A: Garam, Tepung, Gula Castor, Bread Improver, Bread Softner, Marjerin dan Yis ke dalam bowl. 

2) Campurkan kesemua bahan B ke dalam bekas besar. Kacau sebati. Kemudian, barulah masukkan bahan B ke dalam bahan A.

3) Mix sebati menggunakan speed rendah (slow) hingga sehati. Kemudian barulah tukar kepada speed kedua (medium). Mix sehingga doh elastik. 

4) Keluarkan, timbang 28 gram dan bulatkan doh. Kemudian masukkan ke dalam loyang 6 inci yang telah di sapu shortening terlebih dahulu. 

5) Perapkan sehingga naik dua kali ganda.

6) Sapu sapuan atas roti (susu tepung 10 gram di campur dengan air 25 gram) di atas roti yang hendak di bakar. 

7) Bakar menggunakan suhu 160'c api atas. 164'c api bawah. Selama setengah jam atau sehingga masak (suhu ikut oven masing-masing).

8) Apabila sudah masak, terus keluarkan roti dari loyang untuk menggelakkan dari roti mengecut. 
 Selamat Mencuba!!

** Biasalah,setiap kali post resepi pasti ada soalan. Mai nak tolong jawab sebelum ada yang bertanya. Hihihi...

1) Nak guna tepung high protein semua boleh tak?

Jawapan: Ikut suka hampalah nak pakai tepung apa. Nak campur seperti dalam resepi di atas pun boleh. Nak pakai tepung high protein semua pun boleh. Nak pakai tepung gandum semua pun boleh.

2) Nak guna gula biasa boleh tak? 

Jawapan: Bolehhhh..ikut suka hampa.

3) Nak pakai yis apa?

Jawapan: Pakailah yis apa pun tak pa. Yis yang terbaik Saf Instant. Jangan pulak lepas ni mengamuk dekat suami suruh beli Yis Saf Instant. Tak semua bakery ada. Jadi, pakailah yis apapun tak pa. 

4) Marjerin tu kalau nak campur dengan shortening boleh tak?

Jawapan: Bolehhhh..110 gram marjerin di bahagi dua. Setengah marjerin. Setengah shortening.
"Tak tau nak bahagilah kak Jannah !!!". "Kalau tak tau, hampa suruh anak hampa yang darjah 6 kira". Hihihi

5) Kenapa kena pakai kuning telur saja?

Jawapan: Untuk mendapatkan struktur roti yang lebih lembut dan gebu.

6) Ala...rugilah kalau buang putih telur...

Jawapan: Kalau rugi hampa boleh buat mayonis atau base pavlova. 
"Nak resepi, kak Jannah". "Boleh..boleh pengsan!!! Pi la tanya, En. Google yang hensem tu..." Hihii

7) Susu pekat nak tukar ke susu tepung boleh tak?

Jawapan: Bolehhh..ikut suka hampalah. Susu fungsinya untuk menyedapkan roti.

8) Oven Europa ada satu suhu sahaja. Macam mana?

Jawapan: Boleh guna suhu 164'c. Kena pandai adjust sendiri. Jangan ikut suhu oven saya. Saya ada 8 oven. Setiap oven berlainan suhunya. 

9) Kenapa kena guna ais kuib?

Jawapan: Untuk menggebukan roti.

10) Tak nak pakai strawbery, boleh tak?

Jawapan: Bolehhh...pakai pandan, cuppucino dsb nya. Tapi kena tukar tajuk resepi. 

11) Minta izin untuk share...

Jawapan: Silakan..




No comments:

Post a Comment