Salted Caramel
Resepi diadaptasi dr blog Sally's Baking Addiction
Bahan:
1 cwn (200g) gula (boleh dikurangkan kemanisannya)
90g butter (potong 6)
1/2 cwn (120ml) whipping cream
1 sdt garam
90g butter (potong 6)
1/2 cwn (120ml) whipping cream
1 sdt garam
Cara:
1. Panaskan gula dlm periuk sederhana, api sederhana. Kacau sentiasa guna senduk kayu sehingga menjadi cecair warna perang. Jangan biar hingga hangus.
2. Masukkan butter serta merta. Hati2 kerana karamel akan berbuih. Kacau sehingga butter larut sepenuhnya (2-3min)
3. Perlahan2 tuang 1/2 cwn whipping cream sambil kacau. Hati2 kerana karamel akan berbuih dan naik mendadak.
4. Biar mendidih 1 minit.
5. Jauhkan dari api dan masukkan 1sdt garam. Biar sejuk sebelum digunakan.
No comments:
Post a Comment