Chicken Floss Bun
Drp: Rubiah Ruby
Bahan:
500 gm tepung roti
2 sdb susu tepung
1/2 cwn gula kastor
220 ml air
2 sdb majerin/mentega/shortening
1 bji telur-A
1 sdt garam
1 peket mauripan
1 sdt bread improver
1 sdt bread softener
1 sdb water roux
*1 bji telur+sedikit susu segar utk sapu ats bun
*sos cili/mayonis
*chicken floss
Drp: Rubiah Ruby
Bahan:
500 gm tepung roti
2 sdb susu tepung
1/2 cwn gula kastor
220 ml air
2 sdb majerin/mentega/shortening
1 bji telur-A
1 sdt garam
1 peket mauripan
1 sdt bread improver
1 sdt bread softener
1 sdb water roux
*1 bji telur+sedikit susu segar utk sapu ats bun
*sos cili/mayonis
*chicken floss
Cara:
1) Gaul rata tepung,gula,garam,yis,brea d improver dn bread softener masukkn telur bersama air, uli hingga menjadi doh.
2) Masukkn majerin - uli lagi hingga jadi doh yg lembut , kenyal dn licin.
3) Rehatkn doh, biar kembang 2 kali ganda
4) Dah kembang tumbuk2 doh utk buang angin.
1) Gaul rata tepung,gula,garam,yis,brea
2) Masukkn majerin - uli lagi hingga jadi doh yg lembut , kenyal dn licin.
3) Rehatkn doh, biar kembang 2 kali ganda
4) Dah kembang tumbuk2 doh utk buang angin.
5) Bahagikn doh ikut besar mana yg di kehendaki, bentukkn
6) Dah bentuk, biarkn doh naik sekali lagi
7) Sapu telur
8) Bakar pada suhu 170'c - 20-30 minit, bergantung pada saiz bun.
9) Setelah msk, keluarkn bun dri oven terus sapukn butter/majerin
10) Biarkn bun sejuk
11) Sapukn sos cili / mayonis, tabur chicken floss di atasnya
p/s; Jika doh lembik, bleh tambah sedikit tepung
Water roux
Bahan:
50 gm tepung gandum
250 ml air
6) Dah bentuk, biarkn doh naik sekali lagi
7) Sapu telur
8) Bakar pada suhu 170'c - 20-30 minit, bergantung pada saiz bun.
9) Setelah msk, keluarkn bun dri oven terus sapukn butter/majerin
10) Biarkn bun sejuk
11) Sapukn sos cili / mayonis, tabur chicken floss di atasnya
p/s; Jika doh lembik, bleh tambah sedikit tepung
Water roux
Bahan:
50 gm tepung gandum
250 ml air
Cara:
1) Bancuh tepung bersama air,tapiskn ... masak guna api perlahan dan sentiasa di kacau supaya tak berketul.
2) Masak hingga agak2 pekat
3) Sejukkn n simpan dlm peti
1) Bancuh tepung bersama air,tapiskn ... masak guna api perlahan dan sentiasa di kacau supaya tak berketul.
2) Masak hingga agak2 pekat
3) Sejukkn n simpan dlm peti
No comments:
Post a Comment