السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Wednesday, 6 May 2015

CHICKEN FLOSS BUN



Chicken Floss Bun
Drp: Rubiah Ruby

Bahan:
500 gm tepung roti
2 sdb susu tepung
1/2 cwn gula kastor
220 ml air
2 sdb majerin/mentega/shortening
1 bji telur-A
1 sdt garam
1 peket mauripan
1 sdt bread improver
1 sdt bread softener
1 sdb water roux
*1 bji telur+sedikit susu segar utk sapu ats bun

*sos cili/mayonis
*chicken floss


Cara:
1) Gaul rata tepung,gula,garam,yis,bread improver dn bread softener masukkn telur bersama air, uli hingga menjadi doh.
2) Masukkn majerin - uli lagi hingga jadi doh yg lembut , kenyal dn licin.
3) Rehatkn doh, biar kembang 2 kali ganda
4) Dah kembang tumbuk2 doh utk buang angin.
5) Bahagikn doh ikut besar mana yg di kehendaki, bentukkn
6) Dah bentuk, biarkn doh naik sekali lagi
7) Sapu telur
8) Bakar pada suhu 170'c - 20-30 minit, bergantung pada saiz bun.
9) Setelah msk, keluarkn bun dri oven terus sapukn butter/majerin
10) Biarkn bun sejuk
11) Sapukn sos cili / mayonis, tabur chicken floss di atasnya

p/s; Jika doh lembik, bleh tambah sedikit tepung

Water roux

Bahan:
50 gm tepung gandum
250 ml air

Cara:
1) Bancuh tepung bersama air,tapiskn ... masak guna api perlahan dan sentiasa di kacau supaya tak berketul.
2) Masak hingga agak2 pekat
3) Sejukkn n simpan dlm peti


No comments:

Post a Comment