Cara- cara membuat:
Doh Butir Nangka:
1. Mula- mula masukkan tepung pulut kedalam mangkuk besar dan tambahkan air secukupnya. Gentel adunan tepung dengan tangan sehingga menjadi doh yang gebu dan tidak melekat pada tangan.
2. Titiskan dengan pewarna makanan mengikut kesukaan. Zuewa wat 1 Warna ..hijau je
3. Gentel setiap adunan tepung sebesar guli dan letakkan didalam pinggan yang telah ditaburkan tepung (elak daripada melekat).
4. Didihkan air dalam periuk besar. Setelah itu ambil doh tepung yang telah dibentuk bebola guli tadi dan gentel menjadi bujur diatas tapak tangan. Rebus doh dalam air mendidih sehingga masak. Doh biji nangka yang sudah masak akan timbul dipermukaan air.
5. Angkat dan toskan kesemua doh yang telah masak dan rendamkan kedalam mangkuk berisi air untuk mengelakkan doh melekat antara satu sama lain. ( Guna air paip jer)
Kuah Santan:
1. Masukkan santan kedalam periuk dan campurkan gula melaka. Masak atas api sederhana sehingga gula melaka larut sepenuhnya.
2. Masukkan biji sagu kedalam periuk santan tadi.
3. Masukkan gula pasir dan garam. Masak sehingga gula larut sepenuhnya. Biarkan kuah mendidih sedikit. Rasa kuah santan.
4. Toskan butir nangka dan campurkan kedalam kuah santan. Kacau- kacau sedikit biar sebati dan serasi.
5. Tutup api dan sedia untuk dimakan setelah suhunya turun (nanti melecur bibir kalau makan panas- panas).
No comments:
Post a Comment