Resepi Chocolage Bread Cake.
Bahan:
300 gm tpg roti/ tpg gandum
10 gm serbuk koko
40 gm gula castor
2gm bread improver
7gm instant yis
Sebiji telur gred c
180 ml air sejuk (saya guna fresh milk)
1 sudu besar choc emulco (saya guna nutella)
30gm shortening atau butter ( saya guna separuh butter n separuh shortening.
Kismis @ choc chip
* Uli / Putar semua sampai jadi doh elastik dan lembut. Bulatkan doh dan biarkan doh naik sekali ganda dalam 30 minit.
* Tumbuk doh untuk keluarkan udara. Gaulkan kismis @ choc chip..bulat2kan sebesar biji guli dan susun dalam loyang. Biarkan doh naik sekali lagi dalam anggaran 10 min.
300 gm tpg roti/ tpg gandum
10 gm serbuk koko
40 gm gula castor
2gm bread improver
7gm instant yis
Sebiji telur gred c
180 ml air sejuk (saya guna fresh milk)
1 sudu besar choc emulco (saya guna nutella)
30gm shortening atau butter ( saya guna separuh butter n separuh shortening.
Kismis @ choc chip
* Uli / Putar semua sampai jadi doh elastik dan lembut. Bulatkan doh dan biarkan doh naik sekali ganda dalam 30 minit.
* Tumbuk doh untuk keluarkan udara. Gaulkan kismis @ choc chip..bulat2kan sebesar biji guli dan susun dalam loyang. Biarkan doh naik sekali lagi dalam anggaran 10 min.
Untuk kek pula:
Bahan A
4 bj kuning telur
20gm gula castor
Esen vanilla
4 bj kuning telur
20gm gula castor
Esen vanilla
Bahan B
4 bj putih telur
80 gm gula
4 bj putih telur
80 gm gula
Bahan C
110gm tepung ( saya guna superfine flour)
70 gm butter cair atau minyak
110gm tepung ( saya guna superfine flour)
70 gm butter cair atau minyak
Cara:
1) Pukul A sehingga ringan dan gebu.
2) Putar bahan B dalam bekas lain sehingga merengue.
3) Masukkan adunan B kedalam adunan A secara kaup balik.
4) Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan dan kaup balik sebati.
5) Last, masukkan butter cair @ minyak ke dalam adunan.
6) Bahagikan adunan kepada beberapa warna disukai. Tuang ke atas doh roti yg dah kembang tadi.
7) Bakar selama 20 -30 min.
Selamat mencuba ye...
No comments:
Post a Comment