Ayam Percik Merah
Oleh..LailatulMunira
Oleh..LailatulMunira
Bahan-bahan PERAP AYAM
1/4 ayam
1/2 inci halia
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
3 ulas bawang putih
Bahan bahan KUAH
6-8 bawang merah kecik
1/2 inci halia
1 asam keping
10 biji cili kering @ ikut kepedasan
*boleh guna cili kisar
1 sudu kecik garam @ secukup rasa
1 sudu besar gula @secukup rasa
2 cawan santan pekat
1 batang serai (ketuk)
1) Ayam di kelar @ di cucuk dengan garfu kemudian Ayam diperap dengan garam, bawang merah,halia dan kunyit yang dikisar.
2) Bakar ayam hingga 99% masak.
3) Lumurkan kuah keatas ayam yg di bakar dan bakar lagi supaya lapisan kuah melekat di ayam. Buat 2 lapisan
4) Kuah yg lebih utk curah @ cicah
Utk kuahnye:
Blend bawang merah dan halia bersama santan dan cili kering yg dah dipotong
Masak hingga pekat. Masukkan garam, gula dan asam keping.
No comments:
Post a Comment