السلام عليكم ورحمة الله وبركاته. SELAMAT DATANG. KELAB ROTI. KAMUS SELERA

Followers

Friday 20 November 2015

SWEET STRAWBERRY BREAD






Bahan A:

Tepung High Protein-800 gram

Tepung Gandum- 200 gram

Garam-15 gram

Gula Castor- 220 gram 

Bread Improver- 10 gram

Bread Softner- 1 sudu kecil

Yis- 11 gram

Marjerin- 110 gram

Bahan B:

Kuning Telur- 2 biji (Gred B)

Susu Pekat Manis- 50 gram

Stawberry Paste- 1 sudu kecil

Pewarna Pink- 1 sudu kecil

Ais kiub- 200 gram

Air- 350

Sapuan: 

10 gram susu tepung + Air 25 gram

Cara-caranya:

1) Masukkan bahan A: Garam, Tepung, Gula Castor, Bread Improver, Bread Softner, Marjerin dan Yis ke dalam bowl. 

2) Campurkan kesemua bahan B ke dalam bekas besar. Kacau sebati. Kemudian, barulah masukkan bahan B ke dalam bahan A.

3) Mix sebati menggunakan speed rendah (slow) hingga sehati. Kemudian barulah tukar kepada speed kedua (medium). Mix sehingga doh elastik. 

4) Keluarkan, timbang 28 gram dan bulatkan doh. Kemudian masukkan ke dalam loyang 6 inci yang telah di sapu shortening terlebih dahulu. 

5) Perapkan sehingga naik dua kali ganda.

6) Sapu sapuan atas roti (susu tepung 10 gram di campur dengan air 25 gram) di atas roti yang hendak di bakar. 

7) Bakar menggunakan suhu 160'c api atas. 164'c api bawah. Selama setengah jam atau sehingga masak (suhu ikut oven masing-masing).

8) Apabila sudah masak, terus keluarkan roti dari loyang untuk menggelakkan dari roti mengecut. 
 Selamat Mencuba!!

** Biasalah,setiap kali post resepi pasti ada soalan. Mai nak tolong jawab sebelum ada yang bertanya. Hihihi...

1) Nak guna tepung high protein semua boleh tak?

Jawapan: Ikut suka hampalah nak pakai tepung apa. Nak campur seperti dalam resepi di atas pun boleh. Nak pakai tepung high protein semua pun boleh. Nak pakai tepung gandum semua pun boleh.

2) Nak guna gula biasa boleh tak? 

Jawapan: Bolehhhh..ikut suka hampa.

3) Nak pakai yis apa?

Jawapan: Pakailah yis apa pun tak pa. Yis yang terbaik Saf Instant. Jangan pulak lepas ni mengamuk dekat suami suruh beli Yis Saf Instant. Tak semua bakery ada. Jadi, pakailah yis apapun tak pa. 

4) Marjerin tu kalau nak campur dengan shortening boleh tak?

Jawapan: Bolehhhh..110 gram marjerin di bahagi dua. Setengah marjerin. Setengah shortening.
"Tak tau nak bahagilah kak Jannah !!!". "Kalau tak tau, hampa suruh anak hampa yang darjah 6 kira". Hihihi

5) Kenapa kena pakai kuning telur saja?

Jawapan: Untuk mendapatkan struktur roti yang lebih lembut dan gebu.

6) Ala...rugilah kalau buang putih telur...

Jawapan: Kalau rugi hampa boleh buat mayonis atau base pavlova. 
"Nak resepi, kak Jannah". "Boleh..boleh pengsan!!! Pi la tanya, En. Google yang hensem tu..." Hihii

7) Susu pekat nak tukar ke susu tepung boleh tak?

Jawapan: Bolehhh..ikut suka hampalah. Susu fungsinya untuk menyedapkan roti.

8) Oven Europa ada satu suhu sahaja. Macam mana?

Jawapan: Boleh guna suhu 164'c. Kena pandai adjust sendiri. Jangan ikut suhu oven saya. Saya ada 8 oven. Setiap oven berlainan suhunya. 

9) Kenapa kena guna ais kuib?

Jawapan: Untuk menggebukan roti.

10) Tak nak pakai strawbery, boleh tak?

Jawapan: Bolehhh...pakai pandan, cuppucino dsb nya. Tapi kena tukar tajuk resepi. 

11) Minta izin untuk share...

Jawapan: Silakan..




BUN SOSEJ


Sebelum dan selepas..hot from oven..emmm..nyum,nyum..😊😊

Ni resepi yg saya guna..resepi ni dah lama ..kongsi Ozleen Muhi ..hihi..tq leen.

Bahan:
500g tpg h.protin (saya guna tpg gandum sebab tpg hp dah habis)
80g gula
30g susu tepung
1 sdt bread Improver
1 sdt b.softner
11g yis(saya guna 12g untuk 1 kg tpg)
1 biji kuning telur
150g air
100g ais
60g butter(saya guna marjerin planta je)
Secubit garam(saya pakai 1 sdt untuk 1kg tpg)

Cara2 mcm biasa..





Doh 20 gram setiap satu



Semasa doh separuh kembang. Sudah boleh gunting doh di atas.



Boleh letak sosej



Bun sosej yang sudah di bakar. Boleh juga di buat bun cheese. 
Hanya taburkan gula dan parut cheese. Bakar.







ROTI KOMPIA MANIS DARI SARAWAK


Assalamualaikum...
First post kat group ni...agaknya kebykn kwn2 kat semenanjung x brapa kenal roti ni...roti ni famous kat swk...itu pun kat bhg sibu/ sarikei/bintangor...roti yg just kosong tidak berinti tapi sedap dimkn dgn kuah kari/rendang/sambal bilis dan sedap juga dicicah dgn air kopi/teh panas...dpt juga diisi any filling...tabur keju dan bakar skejap...nama roti nya Roti Kompia Manis tapi manis nya x terasa sangat...just nice... roti ni tetap lembut walau dah sejuk...

# Resipi ada kat gmbr last...
# Saya uli guna mixer industri hingga elastik...tengok gmbr...
# Saya guna kfcs instead of bi/bs/water roux...
# Selamat mencuba...




Bulat2kan selepas ditimbang 28gm or 30gm setiap doh...



Canaikan (jgn terlampau nipis) cucok tgh dgn chopstick...





Susun dlm talam yg telah diminyakkan...set timer utk sejam bila sudah habis mencanai setalam ini...



Kdg2 saya buat besar (90-100gm satu doh) tapi saya x buat lubang tgh...kira2 ni ala2 roti arab...



Bakar selama 12-13 minit sahaja...suhu 165°c (oven saya kuat panas) jgn dibakar lama dari masa tu...keras hasilnya nanti...



Siap di bakar dan di packing





RESEPI ROTI & BUN








Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Di bawah adalah resepi baru saya untuk semua. Resepi ini boleh di pelbagaikan pattern rotinya. Boleh di buat roti manis dan juga bun.

[ RESEPI ROTI & BUN ]

Tepung High Protein- 1000 gram

Yis- 12 gram

Garam-15 gram

Gula-120 gram

Marjerin-100 gram

*Susu Pekat- 50 gram

*Ais kiub-200 gram

*Air-350 gram

(Yang bertanda * perlu timbang dan campurkan sekali dalam satu bekas)

Cara:

1) Masukkan Tepung High Protein, Garam, Gula dan Yis ke dalam bowl.

2) Masukkan pula campuran bahan basah yang bertanda * seperti Susu Pekat, Ais Kiub dan Air ke dalam bowl tadi.

3) Mula-mula guna speed yang paling slow untuk uli dengan sebati sahaja. Kemudian masukkan marjerin. Uli sebati semula.

4) Kemudian terus tukar kepada speed medium sehingga doh elastik dalam 20-25 minit.

5) Keluarkan doh dari bowl dan mula menimbang berapa gram yang di perlukan.

Tips:

5.1) Untuk doh roti manis: Boleh terus timbang dan bulatkan. Selepas itu, boleh terus masukkan ke dalam loyang.

5.2) Untuk bun: Timbang berapa gram yang di perlukan. Dan perap selama 15 minit dahulu. Untuk mengelakkan doh mengecut semasa proses mencanai. Selepas perap 15 minit, barulah boleh canai dan membuat bentuk yang di sukai.

6) Perap sehingga adunan 2 kali ganda dalam anggaran 40 minit (bergantung kepada keadaan cuaca di tempat masing-masing).

7) Sebelum di bakar. Doh boleh di sapu, 10 gram susu tepung yang di campur 25 gram air suam. Sapu di atas doh. Kemudian barulah di letakkan sebarang hiasan. Contohnya, bijan putih.

8) Bakar suhu 160'c atas 164'c bawah bagi oven industri. Bagi oven biasa boleh guna suhu 160'c atas bawah. Untuk makluman: Suhu perlulah mengikut oven masing-masing.

9) Selepas bakar, roti perlukan di sejukkan di atas redai sebelum di packing.

SOALAN SPOT UNTUK EXAM:

1) Kak Jannah, boleh tak guna tepung gandum?

Jawapan: Boleh guna. Tapi hari ke 4 dah mula berderai jika guna tepung gandum sepenuhnya. Melainkan customer beli dan terus makan. Bolehlah guna.

Kalau nak campur pun boleh. 800 gram tepung gandum campur 200 gram tepung high protein.

2) Yis jenama apa nak pakai?

Jawapan: Pakailah yis jenama apapun tak pa. Cuma elakkan Mauripan kerana hari ke 4 dah mula bau kurang enak dalam packaging kita.

3) Garam kasar ka garam halus nak pakai ni, kak jannah?

Jawapan: Garam halus yang hampa guna nak masak tu la.

4) Gula apa tu kak jannah?

Jawapan: Gula biasa yang hampa duk bancuh ayaq tuuu..

Terus masukkan dalam bowl. Tak perlu nak blander gula bagi halus.

5) Gula castor boleh tak?

Jawapan: Kos tinggilah pulak. Guna gula biasa pun dah cukup.
6) Pakai marjerin apa?

Jawapan: Pakailah marjerin apapun boleh. Cap Pelangi pun boleh. Jangan Cap Hujan dah la. Banjir nanti.

7) Jawapan: Belilah susu pekat yang murah. Nak buat susu pekat sendiri pi google resepi.

Soalan: Eh, belum tanya lagi. Kak jannah dah jawab?

Jawapan: Hahaha..saya tau lah..apa dalam kepala hampa tu..

8) Kak Jannah, ais kiub tu nak tunggu cair dulu ka..baru nak masukkan susu pekat dan air?

Jawapan: Tak payah nak tunggu ais kiub tu cair. Ais kiub yang ketul kecik tu memang di perlukan untuk membuatkan doh dalam bowl sejuk.

Doh yang bagus adalah doh yang apabila di keluarkan dari bowl adalah sejuk.

Jika doh panas bermakna..yis dah mula naik dalam bowl. Sementara nak tunggu timbang dan buat bentuk. Doh mulalah nak mengembang sebab yis dah naik. Sebab tu struktur roti kita berongga.

Bila kita masukkan ais kiub dalam bowl tadi. Doh akan sejuk. Tak sempat yis nak naik. Jadi sempatlah kita nak bulatkan dan buat bentuk.

9) Nak pakai air apa?

Jawapan: Pakai ayaq bertapis lah elok. Sebab jangkahayat sesuatu produk lebih dari sehari.

10) Ooooo...
Jawapan: Tutuplah mulut tu sikit. Kang lalat salah masuk gua..

11) Terima kasih, kak jannah. Esok bagilah resepi donut..hihi..

Jawapan: Banyak cantik..

12) Nak share boleh..

Jawapan: Sharelah hampa. Buat makan-makan untuk family..buat niaga.

13) Kak Jannah..Kak Jannahhh...Bila nak tulis cerita hantu?

Jawapan: Haish..hampa ni. Saya tulis satgi..mulalah hampa nak pi bilik ayaq pun kena teman.

14) Terima kasih, Kak Jannah.

Jawapan: Sama-sama.

# Saya menghalalkan ilmu yang di beri. Mudahan bermanfaat untuk semua.